Sunday, November 20, 2011

Game Tingkatkan Memori : For kids & Adults

Saya suka sangat language games yg boleh tingkatkan daya ingatan anak2. This is one of our family favourites. You can play in bm or eng at home or while travelling in the car. All you need is your voice.

Bilangan Pemain: 2 atau lebih

Pemain 1(P1): Di *zoo saya dapat lihat seekor badak.
Pemain 2(P2): Di zoo saya dapat lihat seekor badak dan seekor monyet.
P1: Di zoo saya dapat lihat seekor badak, seekor monyet dan seekor singa.

Pemain bergilir menamakan binatang yang terdapat di zoo mengikut urutan. Sekiranya pemain lupa urutan atau mengulang jawapan yang telah diberi, pemain tersebut tersingkir.

Permainan ini boleh diubahsuai tahap kesusahannya. Anda juga boleh tukar zoo kepada tempat lain. Saya selalu main dengan teenage kids by putting a rule that they have to add adjectives.

Saya mulakan game dengan:
P1: Last week I went to Cameron Highlands. There I saw red roses.
P2:Last week I went to Cameron Highlands. There I saw red roses and fresh strawberries.
P3: Last week I went to Cameron Highlands. There I saw red roses, fresh strawberries and juicy sweetcorns.

Game ni jugak bagus untuk membina perbendaharaan kata. Bila dah habis main boleh galakkan anak-anak tulis perkataan dalam Buku Perkataan Saya/My Book of Words. By the way game ini sangat sesuai sebagai Brain Exercise untuk ibubapa 40 ke atas. Menurut Tony Buzan nyanyok tak ada kaitan dengan lanjut umur tetapi disebabkan semakin usia meningkat kita guna less of our brains! So parents challenge your kids in this game.

5 comments:

tim said...

salam cikgu, saya guru tadika di putrajaya. tadika saya mmg guna buku BA and RE. so far memang semua ok la.. tapi saya ade 1 student 4yo ni, dia ssh nak bace bila perkataan tu di sambung kan. dia still bace BA 1 - dari awl tahun ni sampai sekarang. saya tak tau nak guna pendekatan macam mana utk dia. student yang lain semua nya ok saja. harap cikgu dpt menolong. tq

Nik Eliani Nik Nawi said...

Slm cikgu tim: pengalaman saya tak semua anak 4 thn bole kuasai konsep gabungbunyi. So your student actually very normal. Yang penting cikgu keep on teaching her the basic sounds and gabungbunyi buku 1-5. Saya yakin by 5 dia akan dpt tangkap. Yang penting cikgu kena bagitau hal ni to her parents. And never tell them she' s slow... Cuba cikgu visit testimonial di www.readnetwork.com. Ada sorg ayah cerita psl ank dia semasa 4thn, blur. Early d next year, everythg falls in place. Keep up ur good work!

Nik Eliani Nik Nawi said...

Slm cikgu tim: pengalaman saya tak semua anak 4 thn bole kuasai konsep gabungbunyi. So your student actually very normal. Yang penting cikgu keep on teaching her the basic sounds and gabungbunyi buku 1-5. Saya yakin by 5 dia akan dpt tangkap. Yang penting cikgu kena bagitau hal ni to her parents. And never tell them she' s slow... Cuba cikgu visit testimonial di www.readnetwork.com. Ada sorg ayah cerita psl ank dia semasa 4thn, blur. Early d next year, everythg falls in place. Keep up ur good work!

Lis Ramli said...

Kak Yani...

Permainan ini memmang menyeronokkan kanak2...

Nik Eliani Nik Nawi said...

Lis dengan budak tadika 6 thn pun boleh.