Friday, January 11, 2013

Tip Untuk Bantu Anak Yang Baru Pandai Membaca

Saya dapat banyak feedback daripada ibu bapa dan guru-guru yang happy sangat anak-anak 5,6 tahun mereka dah pandai membaca menggunakan Bacalah Anakku dan/atau Readeasy. Syabas! But don't stop helping them. If they are 'emergent readers', masih belum begitu lancar, then they still need help from you.

1. Mulakan Paired Reading- Ibubapa/guru/rakan sekelas bergilir baca buku cerita atau pelbagai bahan bacaan lain. Kekadang saya dan anak bergilir membaca 5 ayat seorang. Kekadang kami bergilir membaca seperenggan seorang. Now that my youngest is 10, we take turn to read a page each. Oh yes please read aloud. So boleh kita check pronunciation anak-anak. This activity is for reading BM and also English.

2. Buat ejaan lisan & bertulis. Saya suka main Spell Tap dengan anak saya. Untuk first timers tunjuk dulu pada anak macam mana nak Spell Tap(Sila lihat gambar di bawah). Bagitahu anak "Tengok mama eja 'bakul'. /Beh-aa-keh-uu-ll/ , bakul."

Galak anak mengeja menggunakan bunyi sekiranya dia belum mantap convert bunyi kepada nama huruf. Kalau anak dah kenal nama huruf dengan baik, galakkan dia Spell Tap menggunakan nama huruf abc(ei,bi,si).

Jangan lupa untuk tap jari sambil mengeja.

Minta anak Spell Tap 5 perkataan. Kemudian galakkan dia menulis perkataan-perkataan tadi.

Cuba try ye dengan anak-anak. Nanti saya share idea-idea lain.

2 comments:

Jasfyra said...

saya mmg guna buku bacalah ankku untuk kedua2 ank saya.alhamdulillah,mmg sgt bagus buku ni.mmg cpt membaca.

ank saya no2 (6thn) dah boleh membaca.tp dia selalu tertukar huruf b dan d.dan baru2 ni saya minta dia buat kan huruf A-Z.banyak juga huruf yg dia tulis terbalik.macam mana cara nak selesaikan?normal ke bdk usia 6thn mcmtu?TQ

Nik Eliani Nik Nawi said...

Alham Jasfyra berjaya mengajar anak membaca. Agak normal anak 4,5,6 tahun keliru b, p,d. If 80% perkataan b, p, d anak boleh baca dengan betul, then pn shouldn't worry. Utk atasi masalah tulis huruf terbalik, make sure pn take time ajar anak menulis huruf dgn betul menggunakan pelbagai media. Also beri peluang anak menyentuh kad huruf berpasir dan/atau membentuk huruf dgn playdoh mengikut cara huruf ditulis.