Wednesday, April 10, 2013

Boys VS Girls

Apa ibu bapa dan guru perlu tahu:
Daripada kajian Michael Smith & Jeffrey Wilhelm, Reading Don't Fix No Chevys, 2012.
1.  Boys mengambil masa yang lebih lama untuk belajar membaca.
2. Boys  membaca lebih sedikit daripada girls.
3. Boys tak menilai membaca sebagai satu aktiviti penting berbanding girls.
3. Boys kurang menganggap membaca sebagai aktiviti santai. Mereka membaca kerana sesuatu tujuan spesifik.
4. Boys meluangkan lebih sedikit masa untuk membaca berbanding girls.
5. Boys tidak ghairah membaca berbanding girls.
6. Menjangkau remaja lebih banyak boys mengaku diri mereka 'nonreaders' berbanding girls.
7. Boys tak berapa excited nak cerita mengenai apa yang dibaca berbanding girls.
8. Boys minat membaca bahan bacaan yang berlainan daripada girls.

SO TRUE! Kedua-dua anak lelaki saya lambat membaca berbanding anak-anak perempuan saya. They took longer to become fluent readers. Mananye tak, kena bodek habis-habis to get them to read. But don't give up on boys. Walaupun I had a hard time teaching my boys to read, one of them, Amir,  now 10 years of age, is reading 400 paged science fiction novels. Sekarang ni berlambak-lambak buku-buku menarik untuk anak-anak lelaki di kedai-kedai buku. Masa zaman my first boy, Abdul Adzim pandai membaca, awal 90an, tak banyak buku. Ingat lagi dia lancar membaca dengan komik doraemon yang dibeli datuknya. Punya kecik tulisan komik doraemon, memang tak sesuai untuk kanak-kanak 5, 6 tahun baca. Tapi masa tu tak banyak pilihan.
Ini dia sebahagian buku yang dibaca Amir.





At one point he wanted to read only Armouron series(There were not many and I could only find them in Kinokuniya). Then he moved on to Zac Power series(kat Borders banyak). Luckily ada banyak series. Now he's into Rick Riordan novels( kat Popular, MPH ada).  Dan saya juga make a point to always  remind Amir that Allah is The Greatest, The Most Powerful. I've been doing this ever since he started watching the so many superheroes on tv! Now if I remind him he would say "I know Ma, Allah's the Most Powerful. Don't worry.":)

5 comments:

Duniaku Duniamu jua said...

tq..nk copy yer.

Nik Eliani Nik Nawi said...

Duniaku Duniamu Jua Alhamdulillah smoga bermanfaat. Silakan share.

Mdm Biar Betul said...
This comment has been removed by the author.
Mdm Biar Betul said...

saya ade bb boy usia 8 bln. Bagaimana saya nk start bb saya mula minat membaca?

Nik Eliani Nik Nawi said...

Mdn Biar Betul: Akak suka bacakan buku cerita dengan anak seawal mungkin. Dalam panting lagi akak dah tumjukkan buku gambar hitam putih. 3 bulan keatas buku2 cerita kanak2. Bacakan dgn intonasi suara yg menarik. Insy kami akn terbitkn buku baru Ajar Anak Baca Awal sempena pesta buku, 26 April, yg byk muatkn tips.